Storitve

Injekcijsko brizganje plastike

Injekcijsko brizganje plastike je izdelovalni proces, pri katerem izdelujemo kose različnih oblik in velikosti iz plastičnih materialov (plastični granulat). Postopek poteka tako, da potiskamo stopljeno plastiko v natančno izdelano orodje ali matrico. Ko se plastika ohladi, lahko orodje odpremo in izvržemo plastični del.

Injekcijsko brizganje je relativno nov način predelave polimerov, ki pa se je v zadnjem času zelo razširil. Nekaj lastnosti takšne izdelave:

 • Velike proizvodne zmogljivosti
 • Visoke tolerance izdelkov tudi pri velikih serijah
 • Lahko uporabimo različne materiale
 • Visoka stopnja avtomatizacije
 • Majhna količina odpadkov
 • Izdelek po brizganju ne zahteva naknadne obdelave

Naši glavni produkti so kozmetični lončki in pokrovčki za kozmetične flaške. Najpogosteje naše izdelke brizgamo iz PP (polipropilen) materiala, uporabljamo pa tudi SAN (Styrene Acrylonitrile) katerega glavna prednost pa je predvsem v njegovem izgledu, ki je skoraj popolnoma enak pravemu steklu.

V našem brizgalnem oddelku dnevno obratuje 37 strojev za injekcijsko brizganje, velikosti od 20 do 130 ton, različnih proizvajalcev (ENGEL, Dr. BOY).

 

Industrijsko oblikovanje in razvoj

Industrijsko oblikovanje v osnovi združuje kombinacijo projektiranja, umetnosti in znanosti, s tem pa namerava izboljšati estetiko, ergonomijo in uporabnost izdelka.

V našem podjetju je industrijsko oblikovanje zelo pomembna komponenta razvoja. Izkušeni strokovnjaki, ki so del naše skupine izdelek oblikujejo tako, da opravlja vse zahtevane funkcije, uporabniku omogoča enostavno uporabo izdelka, mu ergonomsko ustreza, hkrati pa mora biti estetsko dovršen, kar ključno vpliva na prodajo in marketing.

Oblikovalska skupina podjetja Plastika Virant d.o.o. se pri oblikovanju poslužuje skiciranja, primerjave izdelkov, izdelave modelov, prototipov in testiranj. Uporabljamo 3D programsko opremo s pomočjo katere med drugim izdelujemo tudi realistične vizualizacije za predstavitev novih izdelkov.

 • Aktualni raziskovalno razvojni projekti:

V letu 2016 smo se v podjetju Plastika Virant odločili, da bomo za naše kupce razvili inovativen, okolju prijazen ter učinkovit produkt. Gre za inovativen in izboljšan sistem embalaže za kozmetiko, ki je bil razvit v zadnjem obdobju – brezzračna embalaža oziroma t.i. »AIRLESS«, katerega primarna prednost je, da ščiti vsebino pred stikom z zrakom (preprečuje kontaminacijo in oksidacijo vsebine).

Naziv RRI projekta: RAZVOJ BREZZRAČNE – AIRLESS – 100 % RECIKLABILNE EMBALAŽE

“Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj”.

Več tukaj ali pa na spletni strani EKP v Sloveniji: www.eu-skladi.si

AIRLESS PLUSESRR LogoMGRT Logo

Orodjarna

Ko industrijski oblikovalec zaključi z oblikovanjem novega izdelka (običajno v programu za 3D konstruiranje-SOLIDWORKS), je potrebno izdelati orodje za brizganje. Orodja izdelujemo neposredno v naši orodjarni, kjer imamo zaposlene lastne orodjarje, ki s pomočjo sodobne opreme iz orodnega jekla izdelajo orodja za brizganje.

Naša orodjarna se sestoji iz CNC obdelovalnega centra, CNC erozije, CNC stružnic…

Velika prilagodljivost in predvsem odlična usposobljenost kadra, je omogočila več kot 300 izdelanih orodij (od 1 do 6 gnezdnih) in nam omogoča konstantno rast in izdelavo najkvalitetnejših izdelkov.

Na željo naročnika izdelamo orodja za injekcijsko brizganje popolnoma po naročilu, torej po naročnikovih željah in tehničnih risbah izdelka.

 

Sestavljalnica izdelkov

Ker so običajno kozmetični lončki sestavljeni iz dveh, treh ali več sestavnih delov, uporabljamo različne sestavljalne naprave za sestavo kosov do končnega produkta.

Naprave, ki jih uporabljamo so izdelane specifično za sestavo določnega izdelka in delujejo popolnoma avtomatsko ali polavtomatsko. Uporabljamo tudi video zajemalce slike za analizo kvalitete končnih izdelkov in za odkrivanje napak na izdelkih.

 

Sitotisk na kozmetične lončke

Postopek sitotiska se prične z računalniško izdelavo filma (pozitiva). V fazi priprave mora biti grafika tiska primerna za prenos na posebno tkanino, ki je napeta v okvir.

Pri sitotisku barve nanašamo prek fino tkane porozne tkanine (sita), ki deluje kot šablona. S stopnjo poroznosti sit določamo ločljivost, z zaporednim nanašanjem barv pa ustvarjamo večbarvne motive. Barve se prelijejo na podlago le na mestih, kjer je slika.

Tiskarno v našem podjetju sestavljajo tri UV sitotisk tiskarske naprave:

 • dve 1-barvni
 • ena 3-barvna

Naša prednost je, da lahko tiskamo tudi zelo majhne količine. Minimalno naročilo za tisk po želji naročnika je 5000 kosov. Tiskamo lahko tudi kombinirano, npr. sitotisk in topli tisk na isti površini.

 

Topli tisk

Topli tisk je postopek tiskanja na plastične materiale, pri katerem metalno folijo običajno srebrne ali zlate barve, nanašamo na površino. Barva se nanaša preko ogrevanih klišejev na katerih je pozitiv želenega tiska. Med klišejem in plastično površino lončka ali pokrovčka je metalna folija, ki ob pritisku za seboj pusti barvo.

Možnosti pri toplem tisku:

 • Zlat ali srebrn rob na pokrovčku
 • Zlata ali srebrna grafika (napis ali logotip) na lončku ali njegovi notranjosti

 

Tampo tisk

Je tehnika prenosa barve iz klišeja preko gumijastega tampona na izdelek. Zaradi prožnosti tampona je s to tehniko možno tiskati na izdelke z manjšimi in neravnimi površinami.

Tampotisk je s svojo sposobnostjo tiska na tridimenzionalne površine eden najbolj vsestranskih načinov tiska. To omogočajo posebne mehke blazinice (tamponi), ki se prilagodijo izdelku, na katerega tiskamo.

Sposobni smo ponuditi eno, dvo ali trobarven tampo tisk na lončke in pokrovčke.

 

Metalizacija in lakiranje

Metalizacija v najožjem pomenu pomeni nanašanje delcev raztaljene kovine na nekovinsko podlago (različne vrste plastike). Naš partner že vrsto let kvalitetno obdeluje naše izdelke, tako da lahko na željo naročnika naše izdelke obdelamo na naslednje načine:

 • MATIRANA ali SVETLEČA metalizacija (zlata, srebrna in druge kovinske barve)
 • MATIRANO lakiranje (brez barvno ali v poljubni barvi)

Kontakt

Plastika Virant d.o.o.

Pod Hrasti 20
1218 Komenda
Slovenija

Telefon: +386 1 330 82 40

E-pošta: info@plastika-virant.si

Creatim RPFiles FilesCache CacheClear cache Clear cacheTrigger action Trigger actionFirebug lite Firebug lite0.028577 0.028577»